Waarom ik op Signal ben overgestapt.

Waarom geen Whatsapp meer?

Zoals velen van jullie denk ik wel weten is Whatsapp al lange tijd in handen van Facebook. Sinds 2014 om precies te zijn (bron). Mijn vertrouwen in Facebook was al niet groot en in 2017 werd het er niet beter op toen bleek dat Facebook de EU heeft misleid bij het goedkeuringsproces voor de overname van Whatsapp. Facebook stelde accounts van Whatsapp en Facebook niet te kunnen combineren maar bleek dat sinds 2016 toch te doen om relevantere advertenties aan gebruikers te kunnen tonen (bron). Dat Facebook weinig van de torenhoge boete van € 110 miljoen uit 2017 heeft geleerd hoef ik denk ik niemand uit te leggen (bron, bron). Alsof het verkopen van inzicht in persoonlijk gedrag ten behoeve van gerichte advertenties niet erg genoeg was, kwam afgelopen jaar naar voren dat de door Facebook verzamelde data werd misbruikt om politieke campagnes te beïnvloeden. Dat leverde ze een boete op van 5 miljard dollar.

Genoeg achtergrond. Ik wil niet meer bijdragen aan dit bedrijf. De keuzes die ik maak hebben gevolgen en daar ben ik verantwoordelijk voor. Het spijt me dat ik niet eerder mijn Whatsapp en Facebook account hebt opgezegd. Ik heb zodoende een klein steentje bijgedragen aan het misbruik door Facebook terwijl ik wist wat er gebeurde. Ik zag op tegen de moeite van mijn contacten vragen om over te stappen en het uit leggen waarom. Ik koos voor gemak en niet voor waar ik daadwerkelijk voor sta. Vandaar nu dit bericht: ik ben gestopt met het gebruik van Whatsapp, Facebook en Instagram.

Wat dan wel?

Er zijn best een aantal alternatieven voor Whatsapp (Telegram, Viber etc.) maar één daarvan steekt met kop en schouders boven de rest uit en dat is Signal. Het bedrijf achter Signal heeft geen winstoogmerk (het is een stichting). Ze doen niet aan advertenties en verzamelen geen persoonlijke gegevens. Hun inkomsten komen van donaties. Dat is op zich al vrij ongebruikelijk, maar wat echt bijzonder is, is dat Signal het Signal Protocol heeft ontwikkeld.

Het Signal Protocol zorgt ervoor dat niemand je bericht kan onderscheppen als het onderweg is naar de ontvanger (denk aan inlichtingendiensten, hackers etc.). End-to-end encryptie heet dat. Signal heeft het protocol voor iedereen ter beschikking gesteld en het is zó goed dat ze het niet alleen zelf gebruiken maar ook WhatsApp en Telegram er al 5 jaar gebruik van maken. Nu denk je wellicht “Waarom zou ik overstappen als WhatsApp reeds van het Signal protocol gebruik maakt?”. Welnu, je berichten zijn ‘onderweg’ naar de ontvanger inderdaad veilig, maar WhatsApp stuurt jouw metadata, dat wil zeggen met wie, hoe vaak en wanneer je contact hebt, door naar Facebook (bron, en hier lees je meer over metadata). In theorie kan Facebook ook bij de inhoud van je hele WhatsApp berichtgeschiedenis (bron). Of Facebook ook de inhoud van je berichten bekijkt weet ik niet. Ze geven geen openheid dus dat valt niet te controleren. Ze vragen je om hun blind te vertrouwen, en daar ben ik niet zo van, zeker niet bij Facebook.

Signal vraagt je niet om ze te vertrouwen. Alle programmacode die ze schrijven is openbaar en iedereen kan controleren of ze doen wat ze zeggen. En zo weet je zeker dat ze niet stiekem toch je gegevens verzamelen.

Al met al staat Signal voor ongeveer alles waar Facebook/Whatsapp niet voor staat en daarmee is het een geweldig alternatief. Het enige wat ze gemeen hebben is dat hun apps praktisch evengoed werken. Het afgelopen jaar heeft de Signal app een enorme inhaalslag gemaakt en zijn er geen functies die ik mis. En het kleine verschil in gebruiksgemak? Die prijs betaal ik met liefde voor mijn privacy en het niet langer steunen van Facebook.

Stap je ook over op Signal?
iOS https://apps.apple.com/us/app/signal-private-messenger/id874139669
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thoughtcrime.securesms&hl=en_us

FAQ

Waarom ik niet op Telegram ben overgestapt.
Telegram geeft, in tegenstelling tot Signal, geen volledige openheid over hun software. Je moet ze dus vertrouwen dat hun software doet wat ze zeggen. Daarnaast zegt Telegram wel dat ze een non-profit organisatie maar gedraagt ze zich daar niet naar: ze geven geen openheid over waar hun geld vandaan komt en zijn ingeschreven als commercieel bedrijf, in plaats van als stichting, zoals Signal wel heeft gedaan.

2 Comments

Karin Schaafsma 10/06/2020 Reply

Hoi Elmer,
via Starters4Communities heb ik prachtig en heerlijk brood van je gehad gister (tsja, ik zou het bijna perfect noemen) en wil je hier hartelijk voor bedanken!

Elmer 13/06/2020 Reply

Hoi Karin,
Wat een ontzettend leuk berichtje! Heel fijn om te horen dat je het brood heerlijk vond. Met hartelijke groeten, Elmer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.