Help mee! Crowdfunding Emma

Na mijn prachtige reis door vier landen en bezinning in boeddhistisch klooster Plum Village in Zuid-Frankrijk ben ik nu beland in het vijfde land van mijn reis: Nederland! Mijn doel is om me de komende maanden vooral te richten op nieuwe leuke uitdagingen waar ik energie van krijg, en erop te vertrouwen dat daar dan vanzelf leuk werk uit voortkomt. Zo ben ik bij een koor gaan zingen en doe ik vrijwilligerswerk bij Bloei&Groei, een stadstuin voor vrouwen in een financieel/sociaal kwetsbare positie in Amsterdam Zuidoost. En, de reden voor dit bericht: twee weken geleden ben ik begonnen met een heel tof trainingsprogramma over sociaal ondernemen voor jonge starters zoals ik: Starters4Communities.

We gaan met een groep van 14 jonge mensen de komende maanden alles leren over sociaal ondernemen: door middel van workshops en door samen te werken aan verschillende vraagstukken met vijf Amsterdamse sociale ondernemingen. Ikzelf ga aan de slag bij DOCK’s Klusfabriek in Amsterdam Noord, waar jongeren uit de buurt kunnen leren klussen, lassen, video’s monteren en muziek maken, om erachter te komen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. De andere vier ondernemingen waar mijn klasgenootjes bij aan de slag gaan zijn ook heel leuk:

  • Hannah’s: een lunchcafé & dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • Urban Talentz: loopbaancoaching & talentontwikkeling voor jongeren uit Amsterdam Nieuw-West & groter Amsterdam.
  • Palais de L’eau: maakt duurzame baby-badhanddoeken van gerecyclede spijkerbroeken.
  • Women Skate the World: een skatebaan voor meiden uit Amsterdam Zuidoost waar ze kunnen leren skaten en zelfvertrouwen en inspiratie kunnen opdoen d.m.v. workshops.

Om het programma mogelijk te maken, alles te leren over sociaal ondernemen en onze kennis in te kunnen zetten bij de projecten, zijn we een crowdfundingscampagne gestart. Het programma kan doorgaan als we vóór 6 april €19.000 bij elkaar halen. Superleuk en ook heel spannend! 

Natuurlijk was het voor ons, net zoals voor heel Nederland, een flinke tegenslag dat corona nu ons dagelijks leven beheerst. Ik hoop van harte dat wij hier allemaal, onze familie, vrienden en collega’s, goed doorheen komen. Wat betreft het programma van Starters4Communities betekent het dat de workshops verplaatst moeten worden of online gegeven, en dat wij als groep niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen. Ook in onze crowdfunding betekent dit een extra uitdaging: een deel van de economie ligt plat en mensen zijn bezorgd. Toch kiezen we ervoor om door te gaan, júist ook met het oog op het weer opstarten van de economie straks, als de ergste crisis voorbij is: want als Nederland weer op gang komt, willen wij als Starters nog steeds even graag impact maken bij de vijf Amsterdamse sociale ondernemingen, die onze hulp dan ook hard zullen kunnen gebruiken.

We kunnen dit natuurlijk niet alleen, en mijn vraag is: wil je ons helpen door te doneren? Dit kan hier (klik!), door vrij te doneren, of door één van de cadeautjes uit te kiezen die we hebben bedacht. Een greep uit de collectie:

  • Een heerlijke fles appelcider van coöperatie De Fruitmotor (waar ik vorig jaar mee samen heb gewerkt): appelcider tegen verspilling, gemaakt van restappels, en De Fruitmotor helpt appeltelers hun boomgaard meer biodiversiteit te geven en zo de bijen te redden – bij een donatie van €25,-
  • Een biologisch zuurdesembroodje van Elmer (via de crowdfundpagina alleen op te halen in Amsterdam, maar offline kunnen we ook iets afspreken over levering ergens anders) – bij een donatie van €10,-
  • Mijn mede-starter Marissa maakt zelf thuis kaartjes en stuurt ze naar ouderen die het moeilijk hebben in deze tijd van Covid-19. Doneer € 10,- en ze stuurt ook namens jou een lief kaartje!
  • .. en nog meer leuke beloningen, kijk zelf rond op onze crowdfundpagina, in de rechterkolom zie je alle beloningen: https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/2856/s4camsterdam14

Daarnaast vind ik het ook heel leuk als jullie andere geïnteresseerden uit jullie netwerk op de Crowdfunding wijzen. Bijvoorbeeld voor een leuk verjaardagscadeau. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, met een donatie of verdere verspreiding van de Crowdfunding! 
Dankjewel,

Liefs Emma
p.s. In dit filmpje stellen we ons voor en leggen uit wat Starters4Communities doet: